Вести

Практиките за отчетност од Јужна Америка пренесени кај нас

31/01/2020

„Отчетните и транспарентни граѓански организации се поотпорни на надворешни закани и имаат поголемо влијание во општеството“, истакна Анабел Круз, директор и основач на Институтот за комуникации и развој од Уругвај и претседавач со одборот на ЦИВИКУС- Светската алијанса за граѓанско учество, на нејзината средба со соработниците на МЦМС  и грантистите на програмата „Одржливо граѓанско општество […]

Алатка за транспарентни и отчетни граѓански организации!

30/01/2020

Во период од 28 до 30 јануари во Охрид 7 претставници на мрежи на граѓански организации присуствуваа на работилница за подобрување на практиките на транспарентност и отчетност. Работилницата ја водеше Анабел Круз директор и основач на Институтот за комуникации и развој од Уругвај и претседавач со одборот на ЦИВИКУС: светската алијанса за граѓанско учество/ CIVICUS: […]

Лидерството како партнерски однос

17/12/2019

Обуката за „Лидерски вештини и техники“ овозможи 17 сегашни но и идни лидери на граѓански организации да ги развијат своите вештини и техники за лидерство. Во родова балансирана група се презентираше и потоа дискутираше концептот на лидерство во теорија и пракса со посебен осврт на следните елементи: одговорно лидерството во граѓанските организации (интегритет, транспарентност и […]